Нов токсичен взрив и пожар в химическия завод до Хюстън (ВИДЕО) 02.09 | 09:32

Експлодирал е контейнер с органични пероксиди, скоро ще избухнат и останалите 6

От iNews.bg

Нов взрив избухна в химическия завод в градчето Кросби, намиращо се на 40 км североизточно от Хюстън в щата Тексас и причини силен пожар. Експлодирали са два контейнера с органични пероксиди, предаде АП.

Пострадали няма. Местните жители са евакуирани от местата в непосредствена близост до завода.

От фирмата собственик – френската "Аркема", очакват и останалите шест контейнера с органични пероксиди в завода да се запалят. "Аркема" и американската Агенция за опазване на околната среда следят за токсични химически вещества в атмосферата.

В четвъртък "Аркема" съобщи за подобна авария. Причината бе прекъсването на електричеството заради бурята "Харви". Заради липсата на ток в завода спяха хладилните инсталации, които поддържат постоянна температура в контейнерите с леснозапалими вещества, включително пероксидите.

От четвъртък около завода е създадена зона за безопасност с радиус 2,4 км. В нея се допускат само служители на "Аркема" и представители на ресорните ведомства на щата Тексас.

По данни на Си Ен Ен ураганът "Харви", който връхлетя Тексас на 26 август с проливни дъждове и наводнения и впоследствие отслабна до тропическа буря, до момента е взел 47 жертви.

Водещи

Най-четени