Нова трагедия във Волгоград – 12 загинали след взрив в тролей (ВИДЕО) 30.12 | 07:59

Градът е в паника, това е трети терористичен акт за три месеца

От Антония Михайлова

Втори взрив за по-малко от 24 часа разтърси Волгоград в навечерието на Нова година. Взрив в тролейбус номер 15 в понеделник отне живота на 12 души (по последни данни), съобщава РИА Новости. Ранени са 28 души, включително детенце на годинка.  

Взривът е прогърмял в 8:25 часа московско време (6:25 българско) на спирка на обществения транспорт. На мястото на трагедията са спасители и оперативни работници, мястото е отцепено, обстоятелствата се установяват.

Най-вероятната версия е взривно устройство, поставено в салона на тролейбуса. Следствието квалифицира взрива като терористичен акт. Представители на полицията отбелязват, че този взрив по почерк прилича на двата предишни.

"За това свидетелства характерът на взрива и характерните разкъсвания на телата, открити на мястото", съобщава източник пред ИТАР-ТАСС.

"Градът е в паника – заяви съветникът на губернатора на Волгоградска област Казбек Фарниев. – Изминаха само два месеца и отново атентати…"

Препълненият тролейбус се движил в пиковия час към центъра на града. По предварителни данни тролеят е отивал към болница, в която се намират пострадали от вчерашния терористичен акт на жп гарата във Волгоград.

Източници от полицията съобщават, че взривът е бил с голяма мощност. Авиацията на Министерството на извънредните ситуации е в готовност да излети към Волгоград за евакуиране на пострадалите. От ведомството уточняват, че за полет е готов самолет Ил-76 с медицински модули и лекари на борда.

Трети атентат за три месеца

Терористичен акт е извършен във Волгоград и на 21 октомври 2013 година – Наида Асиялова от бандата на Дмитрий Соколов в Махачкала се взривява в автобус, загиват 7 души, 40 са ранени.

Волгоград е крайна мишена за терористични актове, коментира ИТАР-ТАСС. "Информацията, че място на извършване на самоубийствени атентати трябва да е Москва, не се потвърди", казва ръководителят на Следственото управление във Волгоградска област.

На 16 ноември Соколов заедно с четирима бунтовници е неутрализиран в Дагестан. В хода на преговори той поема отговорност за терористични актове, включително за взрива в автобуса във Волгоград. Соколов заявява, че лично е сглобил бомбата, взривена от терористката.

*Информацията е актуализирана в 8:43 часа.

Водещи

Най-четени