Нови данни, че "Хизбула" стои зад атентата в Сарафово 21.06 | 13:09

Европа още се колебае дали да обяви групировката за терористична

От Филипа Тодева

България твърди, че има нови доказателства, че групировката "Хизбула" стои зад атентата, който взе шест жертви. Миналото лято на летище Сарафово в Бургас беше взривен автобус, като загина и самият атентатор.

Според информацията български представител е заявил в сряда, че следователите са открили принтера, с който са отпечатани фалшиви документи, вероятно използвани от извършителя на атентата.

Разкритието било направено на среща на работна група, която обсъжда дали да включи "Хизбула" в списъка с терористичните организации.

Дипломатът свидетелствал, че българите са представили нови доказателства, има и данни, че след използването му принтерът е бил продаден.

Самата среща била свикана по искане на Великобритания, която заклейми като терористично военното крило на "Хизбула" и през последния месец цитира атентата в Бургас като основание пред Европейския съюз за одобрение на позицията ѝ.

Изданието припомня, че още през февруари властите у нас обявиха, че разполагат с обосновани предположения, че ливанското движение е отговорно за извършването на терористичния акт. Тогава беше проследен принтерът, отпечатал фалшивите документи, до Ливан, но не стана ясно, че е бил собственост на "Хизбула".

Българският представител казал, че правителството на България ще подкрепи всякакво единодушно решение за това дали ливанското движение да се постави в черен списък. Българската мисия в съюза отказала коментар.

The Jewish Journal отбелязва, че политическите сили у нас все още нямат единна позиция относно ролята на "Хизбула" в атентата.

Източникът му, който е неназован дипломат, твърди, че Австрия и Италия са сред страните, които не искат включването на групировката в черния списък.

Швеция и Латвия подкрепят инициативата на Великобритания за поставяне в черния списък на военното крило на "Хизбула".

Германия, Франция и Великобритания също били съгласни. Холандия е единствената страна от ЕС, която определя ливанското движение изцяло като терористична организация от 2004 г.

Водещи

Най-четени