Нови израелски бомби по Сирия 11.02 | 13:06

Напрежението по оста Тел Авив-Дамаск-Техеран расте, ООН призова за прекратяване на огъня

От iNews.bg

Напрежението между Израел, от една страна и Сирия и Иран от друга, продължава да се покачва. Днес ВВС на Тел Авив нанесоха серия от бомбардировки над обекти в Сирия. Кампанията е отговор на вчерашното сваляне на израелски изтребител, предаде Нова ТВ. Тел Авив обяви, че самолетът е бил улучен от сирийска ракета. Бяха пуснати записи на бомбардировките. Според Израел, сваленият самолет атакувал летище в Сирия, от което Иран пускал разузнавателни дронове.

Съединените щати подкрепиха своя съюзник, който имал право "да се защитава". Владимир Путин излезе с призив конфликтът да не се изостря допълнително, а Иран отрече те да са започнали сегашната конфронтация.

"Ние държим Иран и Сирия отговорни за агресията. Ще направим каквото е необходимо да защитим своя суверенитет и сигурност", заяви израелският премиер Нетаняху. "Ако някоя държава си мисли, че с подпомагане на тероризма, намеса във вътрешните работи или бомбардиране на съседите, ще постигне някакви резултати - много се лъжат", каза от своя страна иранският президент Хасан Рухани.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на насилието, предаде БНТ.

Водещи

Най-четени