Нови искри между Гърция и Турция заради островите 01.10 | 10:59

Ердоган отрича Кемал Ататюрк, казва военният министър на Атина

От iNews.bg

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос препоръчва на турския президент Реджеп Ердоган да не тръгва по опасния път на преразглеждане на международното право. "Такъв род изявление не помагат за съществуването на двата народа, а опитите да се оспори международното право водят до опасен път. Бих препоръчал да не се върви по него", изтъкна Каменос.

Думите му идват след като Реджеп Тайип Ердоган разкритикува в четвъртък Лозанския мирен договор от 1923 година като неизгоден за Турция, припомня БГНЕС. Договорът бе подписан от Великобритания, Франция, Италия, Гърция, Румъния, Югославия и Япония, от една страна, и от Турция – от друга. С него бяха установени новите граници на Турция, с което юридически бе оформен разпадът на Османската империя. Според Ердоган в Лозана турците преотстъпили на Гърция островите в Егейско море, на които "се чува вик от нашите брегове", на които "има наши джамии и наши светини". Турският президент подчерта, че до ден днешен страната се бори за този шелф и "тези проблеми възникнаха заради онези, които седяха край масата в Лозана и не можаха да защитят правата" на Турция. Турските медии оцениха това изявление като критика към основателя на Република Турция Кемал Ататюрк, който смяташе за своя победа подписването на Лозанския договор след неизгодния за Турция Серски договор. В Гърция пък политическите наблюдатели заявиха, че за пръв път в съвременната история ръководството на Турция открито поставя под съмнение Лозанския договор и границите между двете страни.

"Сега целия свят разбира, че усилията на Ердоган са насочени към превръщането на Турция в теократична държава, отричайки заради вътрешни проблеми промените, извършени от Кемал Ататюрк", изтъкна гръцкият министър на отбраната. "Аз обаче бих го призовал да бъде особено внимателен, когато от бреговете на Мала Азия чува гласовете на гръцките острови, защото тези гласове бяха гръцки, това бяха гласове на йонийците, това бяха гласове на гърците от Мала Азия, които съществуваха докато турците не подложиха на клане елинизма", подчерта Каменос, напомняйки по този начин за геноцида над гърците в Мала Азия.

Водещи