Нови министри след протестите в Румъния 23.02 | 12:44

Президентът Йоханис назначи четирима нови членове на кабинета

От iNews.bg

Румънският президент Клаус Йоханис подписа укази за назначаването на четирима нови министри. Това е първата рокада в лявоцентристкото правителство на Сорин Гриндеану , което встъпи в длъжност на 4 януари, но заради скандален указ, приет без парламентарно одобрение, стана обект на невиждани масови протести в цялата страна.

Новите членове на кабинета са: Тудорел Тоадер - министър на правосъдието, Михай Тудосе - министър на икономиката, Александру Петреску - министър по въпросите на бизнеса и предприемачеството и Рована Плумб - министър по европейските фондове.

Смяната на министри е пряка последица от масовите протести в началото на година срещу решението на правителството на социал-демократите да промени антикорупционни закон, давайки амнистия на политици и висши кадри във властта да отърват затвора. С промените можеха да бъдат освободени предсрочно или да бъдат намалени присъдите на политици и техни съмишленици, заподозрени в корупция.

Трима от предишните министри трябваше да напуснат постовете си заради голямото обществено недоволство. Изключение беше само бившият министър по въпросите на бизнеса и предприемачеството, който по свое желание подаде оставка поради несъгласие със скандалния правителствен указ, оневиняващ корумпирани държавници.

Най-четени