Нови правила: Без таблет и лаптоп в самолета 21.03 | 09:23

Вашингтон готви ограничения за багажа на пътниците, пристигащи в САЩ от над 10 държави

От iNews.bg

Поредните нови правила ще направят по-неприятно пътуването със самолет за редица пасажери. Става въпрос засега единствено за рейсовете, чиято крайна дестинация е САЩ. Властите във Вашингтон планират да въведат нови ограничения за личните вещи, които могат да се качват на борда. И става въпрос за предмети, без които съвременният човек буквално не може – електронните устройства.

Според непотвърдени данни на самолетите, кацащи на някое от американскуте летища, пътниците няма да имат право да внасят лаптопи, таблети и други подобни устройства. Изключение обаче ще има за мобилните телефони, посочва източникът на Reuters в администрацията във Вашингтон. Той допълва и че новите мерки ще засегнат по-големите устройства. В какъвто и вид да бъдат въведени готвените ограничения, със сигурност няма да се отразят сериозно на масовия пътник. Но това със сигурност няма да важи за бизнесмените, например, чиито служебни пътувания в съвременния свят са доста зависими от по-големите електронни устройства (лаптопи и таблети).

За щастие на повечето хора обаче ограниченията няма да бъдат въведени за абсолютно всички пасажери, а само за тези, които пристигат от десетина или малко повече държави по света, твърди източник на Reuters. Очаква се новите правила да бъдат обявени от властите в САЩ още днес. Засега обаче официална информация липсва, както и конкретика към гражданите на кои държави ще бъдат насочени. Твърди се обаче, че мерките ще бъдат с антитерористична насоченост. От което може да се предположи, че сред държавите по всяка вероятност ще бъдат шестте, на чиито поданици наскоро Доналт Тръмп забрани да посещават САЩ през следващите 3 месеца (Иран, Сирия, Сомалия, Йемен, Либия и Судан). Към тях обаче явно ще бъдат добавени и още, ако е вярно, че списъкът ще съдържа над 10 страни. Не е изключено в него да попадне и Пакистан, за чиито граждани също имаше слухове, че ще бъдат включени към забраната да посещават САЩ. Ирак също е сред потенциално заплашените от новите ограничения на борда, тъй като при първоначалния варинат на указа на Тръмп, това беше седмата държава в забранителния списък, но при "поправката" отпадна от него.

Водещи

Най-четени