Нови санкции на ЕС срещу Русия заради турбините на "Сименс" 04.08 | 17:55

В "черния" списък са включени трима руски управляващи и три компании

От iNews.bg

ЕС наложи допълнителни санкции на Москва заради скандала около прехвърлянето на турбини на германската компания "Сименс" на полуостров Крим, което е в нарушение на предишни рестриктивни мерки на Брюксел. Това става ясно от съобщение на Съвета на ЕС.

Припомняме, че германската компания продаде турбини за руски енергиен проект, които обаче впоследствие бяха прехвърлени в Крим. От "Сименс" бяха принудени да прекратят сътрудничеството и бизнеса си с руски компании.

В "черния" списък са включени трима руски граждани и три компании. Руският заместник-министър на енергетиката Андрей Черезов и началникът на Департамента към енергийното министерство Евгени Грабчак са включени в списъка.

Според Брюксел с действията си те са подкопали териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

"ЕС не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация. Като част от тази политика Съветът на ЕС забранява доставянето на ключово оборудване за инфраструктурни проекти в Крим и Севастопол във важни сектори, включително газови турбини в енергийния сектор", поясняват от Съвета на ЕС.

Добавените трима души в списъка са отговорни за доставянето на турбините от Русия в Крим. Замразяват им се активите и им се забранява да пътуват до държави от ЕС.

Така "Черният списък" на ЕС вече включва 153 лица и 40 компании от Русия. Мерките са въведени през март 2014 г. и за последно са удължени през март 2017 г. до 15 септември тази година.

Санкциите са приети с писмена процедура. Отделно ЕС наложи секторни санкции на Русия през 2014 г.

Водещи

Най-четени