Ново бедствие в Централна Америка: Тропическата буря "Нейт" уби десетки (СНИМКИ) 06.10 | 11:20

Стихията прераства в ураган, насочва се към Мексико и САЩ, след като вилня в Никарагуа, Коста Рика и Хондурас

От iNews.bg

Тропическата буря "Нейт" отне живота на 22-ма души, близо 30 са изчезнали в Централна Америка. Циклонът се насочва към Мексико и САЩ и има опасност да се усили до ураган, съобщава Франс прес.

Нейт връхлетя с проливни дъждове и причини смъртта на 11 души в Никарагуа, 8 в Коста Рика и трима в Хондурас по данни на местните власти.

Данните обаче не са окончателни, тъй като има изчезнали хора и в трите държави.

Пороите са изтръгнали дървета, срутили са мостове, пътищата са се превърнали в реки, наводнени са къщи.

Най-тежки са щетите в Никарагуа. Вицепрезидентката Росарио Мурийо съобщи, че над 10 000 души са пострадали от наводненията и калните реки в около 30 общини.

1987483

Училищата и административните сгради в Коста Рика са затворени. Обявено е бедствено положение. Много от основните пътни артерии са блокирани. Повече от 5000 души са били принудени да напуснат домовете си заради опасност от свлачища.

Американският център по ураганите съобщи, че тропическата буря, която снощи бе над източната част на Хондурас, продължава на север и отслабва над сушата, преди да се усили отново над океана. Бурята може да достигне сила "близка до ураган" в петък вечерта над полуостров Юкатан (Източно Мексико).

1987482

Там ще се усили и ще премине в ураган през уикенда, докато пресича Мексиканския залив, където петролните и газови платформи бяха евакуирани превантивно преди стихията да стигне до щатите Луизиана и Флорида.

Щатските власти препоръчаха евакуация на ниските зони в Ню Орлиънс.

"Нейт" ще е третият ураган, ударил САЩ, за по-малко от 2 месеца след "Харви" през август и "Ирма" през септември във Флорида. В мексико пък след "Ирма" връхлетя и ураганът "Мария".

Дъждовният сезон, който продължава 5 месеца в Централна Америка, ще приключи чак през ноември. Тази година в някои от районите през септември и октомври са паднали до 50% повече дъждове от обичайното.

Водещи

Най-четени