Ново напрежение в Близкия Изток: Сирия и Ирак скочиха на Турция, не искат нейни войски на своя територия 22.10 | 18:30

Дамаск заплаши, че ще действа с всички сили срещу войските на Анкара, ако продължат да пресичат границата, Багдад също ги призова да се изтеглят и то пред шефа на Пентагона

От iNews.bg

Напрежението в Близкия Изток продължава да расте. На фона на водещата се от години истинска война в Сирия и Ирак и сблъсъкът на световните сили в лицето на Запада и Русия, конфликтите между отделните групировки и народи, сега напрежението се проявява още по-силно дори и между официалните власти. Днес Дамаск и Багдад почти едновременно скочиха на Анкара и призоваха турците да не се намесват в проблемите в сирийските и иракските земи нито с военна сила, нито с каквото и да било. И докато властта в Ирак засега запазва сравнително добрия тон, то тази в Сирия директно заплаши, че ще се противопостави с всички сили на военното присъствие на Турция от сирийската страна на границата.

"Прехвърлянето на турски войски на територията на Сирия е неприемливо и представлява открита агресия. Сирийската армия ще се противопостави на това с всички възможн средства”, се казва в съобщение на командването на въоръжените сили в Сирия, предаде "РИА Новости. Командването на армията на Башар Асад отбелязва, че действията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган представляват нарушаване на суверенитета на Сирия, което ще доведе след себе си ескалация на конфликта. Сирийските генерали казват още, че явно успехите на армията на Дамаск и особено тези в Алепо, явно са разрушили мечтите на Ердоган и са го подтикнали да увеличи агресията си срещу Сирия.   

Изявлението им идва на фона на съобщение на кюрдските партизани от по-рано, че Турция е вкарала на сирийска територия 20 танка и че целта на операцията е да се осигури прикритие на настъплението на радикалните групировки към Тел Рифат. Искрите между Сирия и Турция започнаха да прехвърчат по-активно още в четвъртък. Тогава Генщабът на Анкара съобщи, че по време на въздушна атака на турските ВВС са били ликвидирани между 160 и 200 души от т.нар. сили за самоотбрана на сирийските кюрди. Тогава обаче командването на правителствената армия на Дамаск заяви, че става въпрос за мирни граждани на Алепо. И че в тази връзка Сирия е готова да сваля турски самолети, които засече над своя територия.

В същото време днес иракският премиер Хайдер ал Абади също се обяви срещу участието на Турция в операцията по освобождаване на Мосул от "Ислямска държава”. Той е подчертал нежеланието на Багдад за подобна намеса и по време на беседата си с военният министър на САЩ Ащън Картър, който е на посещение в столицата на Ирак. Той е подчертал, че Багдад никога не е искал турски военни на своя територия, не ги е канил и те нямат работа в иракските земи. Ал Абади е допълнил и че присъствието на турска войска в близост до Мосул, което Анкара оправдава с желанието си да участва в борбата срещу "Ислямска държава”, е неприемливо за Ирак и създава допълнително напрежение в отношенията му с Турция.

"Много добре знам, че турците искат да участват в тази операция. Но ние им казваме "Благодарим”, отбелязва Ал Абади. И допълва, че Ирак ще поиска помощ от Турция или от други държави, ако сметне за необходимо, но за момента не го е правил.  И подчертава, че операцията срещу "Ислямска държава” води иракската армия, кюрдските и други местни сили.

По този начин премиерът на Ирак опровергава думите на Картър, изречени вчера. След срещите му в Анкара, където той беше преди пристигането си в Багдад, шефът на Пентагона обяви, че Турция и Ирак като че ли са постигнали принципно съгласие за участието на войските на Анкара в операцията в Мосул. Явно обаче в Багдад не виждат нещата по този начин. При това положение не става ясно как точно ще се развие ситуацията в бъдеще и дали няма да се стигне до нови искри и напрежение между отделните страни в конфликтите в Ирак, а и в Сирия, дори и между тези, които принципно отстояват една позиция.

Водещи

Най-четени