Норвегия иска да се включи в преговорите за Брекзит 21.02 | 19:07

Осло желае да знае всяка договорка между Брюксел и Лондон за общия европейски пазар

От iNews.bg

Норвегия би искала да бъде включена във всяка договорка между Великобритания и ЕС по време на преговорите за Брекзит. Това заяви представител на норвежкото правителство, цитиран от "Индипендънт". Причината е, че скандинавската страна не е член на ЕС, но си плаща за достъп до Общия европейски пазар посредством споразумение с Европейската икономическа зона.

"Бихме искали да имаме възможност да бъдем включени в споразуменията между ЕС и Великобритания, отнасящи се до вътрешния пазар", каза норвежкият министър за ЕС и Европейската икономическа общност Франк Баке-Йенсен по време на реч пред посланици на съюза в Осло.

Той посочи, че Норвегия е готова да се консултира тясно с европейските си колеги относно преговорите за вътрешния пазар. И допълни, ч Осло също провежда двустранен политически диалог с Лондон.

През август Норвегия обяви, че може да отнеме дълго време преди да бъде сключено ново двустранно търговско споразумение с Великобритания и че това може да не стане, докато Обединеното кралство не напусне ЕС.

Водещи

Най-четени