Норвежкият масов убиец Брайвик бил невменяем 29.11 | 15:38

Това означава, че той не може да носи съдебна отговорност за действията си

От Андриян Георгиев

Норвежкият масов убиец Андерс Брайвик е луд и не трябва да бъде наказван, препоръча официалната психиатрична експертиза, съобщава Sky News.

243-страничната психиатрична експертиза посочва, че 32-годишният Брайвик не трябва да се изправя пред съда, защото е психично болен и следователно не може да бъде отговорен за действията си. Той уби общо 77 души.

Докладът на психиатрите твърди, че той е развил параноидна шизофрения и трябва да бъде въдворен за неопределено време в психиатрична клиника.

Прокурорът Свен Холдън каза, че психиатрите са "описали човек, който живее в свои собствен налуден свят".

Холдън заяви още, че заключението на експертизата е следното: "Брайвик вярва, че е избран да решава кой да живее и кой да умре. Брайвик заяви, че е извършил "екзекуциите" поради любов към народа си. Той описва себе си като най-съвършения рицар от времето на Втората световна война."

Експертизата е съставена след 13 срещи между Брайвик и екип психиатри, които казват още, че той вярвал, че е нормален и се страхувал от незаслужено накърняване на репутацията му, когато експертизата стане публична.

Брайвик е признал за убийствата, които извърши чрез безразборна стрелба срещу младежи, събрали се на лагер на остров Ютьоя край Осло, както и чрез атентат с кола-бомба в центъра на Осло.

Прокурорите теоретично могат да решат да пренебрегнат заключенията на психиатричната експертиза, въпреки че такива решения са много необичайни за норвежката прокуратура.

Пълната експертиза ще бъде представена на съдебното заседание на 16 април следващата година.

Водещи

Най-четени