Нощта на тиквените фенери ще настъпи. Честит Хелоуин 31.10 | 06:55

Католическият свят празнува Хелоуин

От Елица Елефтерова

На днешния ден Католическият свят празнува Хелоуин (Halloween). Този празник е популярен сред англоговорящите страни и представлява забавен маскарад, на който се забавляват хора от всякакви възрасти.

По традиция родителите изработват оригинални костюми на децата си и обикалят с тях квартала, като посещават съседите си. Въпросът "Лакомство или пакост?" се задава на всеки, дръзнал да отвори на малките "чудовища", разбира се, децата се прибират с огромни количества бонбони, а всички се забавляват от смешно-страшния им външен вид.

Едно от най-важните неща на този празник е украсата, която задължително включва сезонните тикви, които биват изрязвани и от тях се правят страшни фенери, с които децата обикалят улиците.

Всъщност този празник няма нищо общо с празника Вси светии, поне в православния му вариант, който на нас като българи ни е известен. У нас православната църква почита неделя на всички български светии, но тази дата не е фиксирана, а се празнува на втората неделя след Петдесетница.

Самият езически празник е изключително стар. През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 31 октомври като ден на Вси светии, като ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

С практиката на ходене по домовете и просене на бонбони и сладки се появили заплахи и притеснения срещу християните, които отказвали да участват в All Hallows’ Eve (така наричали деня на средновековен английски език).

През последните години обаче по подобие на Св. Валентин и Хелоуин става популярен сред децата и много хора използват празника просто за да си направят бал с маски и да се позабавляват.

Откъде тръгва празникът

Корените на Хелоуин идват от древните келтски земи и техния езически ритуал Самайн (Samhain), който се чества на католическия ден на Вси светии.

Келтите по подобие на много други култури, са посрещали своята нова година Самайн в края на октомври. Съществува поверието, че в нощта срещу новата година душите на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят, те са загасяли всички огнища и са се опитвали да изглеждат страшно – обличали са животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания и принасяли в жертва животни.

Познато ли ви е това? Същите ритуали съществуват и у нас, но малко по-късно през годината – това са кукерските обичай. В нашия ритуал присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи, основната цел също е еднаква – предпазване от злите духове и гарантиране на спокойна година.

Водещи

Най-четени