Няколко държави на съд заради шофьорските книжки 17.02 | 13:37

Причината – неприлагане на европейска директива

От iNews.bg

Европейският съюз ще съди няколко стани от Стария континент заради шофьорски книжки. Причината е, че не са приложили европейската директива относно свидетелствата за управление на превозни средства, информира вестник The Dubrovnik Times.

Сред провинилите се са Хърватия, Нидерландия, Португалия и Швеция. Те не са спасили директива 2006/126 на ЕС. 

Припомняме, че през октомври 2015 г. Европейската комисия започна производство във връзка с нарушението, а през юни 2016 г. изпрати своето мотивиращо становище до тези държави. Въпреки това страните все още не са изпълнили своите задължения според директивата и затова Комисията е решила да постави въпроса пред съда.

КАКВИ СА ПРОПУСКИТЕ

В Холандия, например, има проблем с валидността на книжките. Португалия пък не успяла да гарантира, че един човек има само едно удостоверение за управление на МПС. При Швеция са засечени проблеми с изискванията за медицинска годност, особено при водачите, които са зависими от алкохол. На Хърватия ще бъде потърсена съдебна отговорност за това, че не изпълнила условието да се включи в RESPER (програма, която помага на страните членки да си сътрудничат по между си по отношение на информацията за шофьорските книжки).

 

Водещи

Най-четени