Няколко протеста срещу мигрантитр в германския град Кемниц 01.09 | 14:14

От съображения за сигурност бе отменен и футболен мач

От iNews.bg

Множество демонстрации са планирани в източногерманския град Кемниц и днес. Полицията от цяла Саксония е в града и в повишена готовност. От съображения за сигурност бе отменен и футболният мач между Дрезден и Хамбургер, предаде БНР. Протестите продължават вече цяла седмица. Те започнаха миналата неделя, след като иракчанин с неизяснен статут уби с нож местен гражданин. По-късно стана ясно, че иракчанинът Юсиф А. е трябвало да бъде върнат в България, тъй като в нея е подал първо молба за убежище.

Юсиф А. е пристигнал в Германия през октомври 2015 година. Германските власти насрочили екстрадирането му към България на 13 май 2016 г., но той обжалвал и заповедта била отложена. Междувременно изтекли 6-те месеца, в които тя е в сила, и той останал в страната. През 2016 г. Германия е трябвало да ни върне общо 4 899 души, но българските власти са потвърдили отговорността си за 2 643 от тях. В крайна сметка върнати са само 95.

Протестите в Кемниц са срещу бежанската политика в Германия и чужденците в страната. В самия град обаче чужденците са едва 7% от населението, а бежанците – 2%.

Водещи

Най-четени