Няма OXI! Гърция се съгласи на реформи срещу нов 3-годишен заем 08.07 | 21:54

Очаква се правителството на Ципрас подробно да каже на какви отстъпки в ключовите реформи е готово

От Филипа Тодева

Гърция ще представи официално искане за тригодишен заем от Европейския спасителен фонд (ESM – Европейски механизъм за стабилност". В писмо до финансовата институция, която разполага с десетки милиарди евро от ЕК, новият гръцки финансов министър отправя молба за отпускане на средства, за да може Атина да плати вноските си по погасяването на дълга и да се гарантира стабилността на финансовата ѝ система. 

В писмото си Евклидис Цакалотос уточнява, че в съответствие с принципите на тази средносрочна до дългосрочна програма, Републиката се ангажира с цялостен набор от реформи и мерки за фискална устойчивост и дългосрочен икономически растеж. В рамките на програмата Атина ще започне незабавно да прилага пакет от мерки, още от началото на следващата седмица.

В допълнение към това правителството се ангажира да предприеме допълнителни мерки за укрепване и модернизиране на икономиката. По-подробно предложенията ще бъдат оповестени от кабинета на Сириза утре.

Цакалотос уверява, че Гърция е решена да изпълни всички финансови ангажименти към своите кредитори навреме. "Ние се надяваме, че държавите членки оценяват неотложността на искането ни за кредит и вземат предвид нестабилността на банковата ни система, недостига на ликвидност, настоящите ни задължения, които са с натрупани просрочия и желанието да изчистим всички просрочия към МВФ и Банката на Гърция", добавя финансовият министър.

Цакалотос препотвърди желанието на Гърция да остане в Еврозоната, като спазва нейните правила. Финансовият министър отбелязва, че това писмо трябва да се взема предвид от еврогрупата, а не писмото на Ципрас от 30 юни.

Водещи

Най-четени