Няма угодия! Вчера британци викаха: „Тръгваме си!“, днес проплакват „Защо ни гоните?“ 26.06 | 17:18

Ние ще решим кога да си тръгнем, заяви първият дипломат на Великобритания

От iNews.bg

Решението кога да задейства член 50 на Лисабонския договор за Европейския съюз, в който е заложена процедурата за излизане от общността, е от изключителната компетенция на Великобритания. Това заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд.

Графикът по прилагане на този член зависи изключително от Великобритания, каза той и добави: Партньорите от ЕС искат ние да направим това бързо и оказват натиск. Хамънд подчерта, че преговорите с ЕС за излизане на Лондон от общността няма да започнат, докато този член не бъде задействан.

Британският премиер Дейвид Камерън, който подаде оставка след референдума, ясно посочи, че с това трябва да се занимава новият премиер на страната. Името му ще стане известно някъде в началото на октомври по време на конференцията на торите, припомня БГНЕС.

На референдума, който се проведе по инициатива на Дейвид Камерън на 23 юни, 51,9% от британците гласуваха за излизане на Обединеното кралство от общността. Гласоподавателите в Англия и Уелс се обявиха за напускането, докато тези в Лондон, Шотландия и Северна Ирландия са на обратното мнение. Веднага след като станаха ясни резултатите от гласуването Брюксел поиска от Великобритания възможно най-бързо да започне процедурата за излизане.

Водещи

Най-четени