ООН: Антиимграционният закон на Унгария нарушава човешките права 16.02 | 17:18

Според Орбан той подкопава стабилността на Европа

От iNews.bg

Предложеният от Унгария антиимиграционен закон е посегателство срещу човешките права, заяви ООН, призовавайки правителството в Будапеща да зачита правото на свободно сдружаване, предаде Ройтерс.

Консервативното правителство в Будапеща внесе в парламента закон, който ще позволи на вътрешното министерство да забранява неправителствени организации, които подкрепят миграцията или представляват опасност за националната сигурност, съобщава БГНЕС.

Законът е част от антиимиграционна инициатива на премиера Виктор Орбан, който се бори срещу кампанията на родения в Унгария финансист и филантроп Джордж Сорос в подкрепа на либералните ценности в Източна Европа, отбелязва Ройтерс.

Според Рупърт Колвил, говорител на Върховния комисариат на ООН за правата на човека, проектозаконът изглежда показва засилване на контрола върху групите, които работят в области, смятани от правителството за противоречащи на държавните интереси, като миграцията и правото на убежище. Внасянето му "неоправдано ограничава правото на свободно сдружаване и представлява притеснително продължение на кампанията на правителството срещу човешките права и гражданските свободи", добави Колвил на пресконференция в Женева.

Според унгарското правителство законът, който освен това ще наложи данък от 25 на сто върху даренията от чужбина за неправителствени организации, подкрепящи миграцията в Унгария, има за цел да възпира незаконната имиграция. Според Орбан тя подкопава стабилността на Европа и отчасти е насърчавана от Сорос.

"Подобен данък вероятно ще доведе до намаляване на бюджетите и ще попречи на събирането на средства, подкопавайки способността на неправителствените организации да изпълняват дейността си", заяви Колвил.

Водещи

Най-четени