ООН: В Сирия продължава да се лее много кръв 11.02 | 12:26

Само за седмица над 1000 души са убити при бомбардировки

От iNews.bg

Въздушните удари на територията на Сирия отнеха повече от хиляда живота на цивилни само през първата седмица на февруари. Това е един от най-високите показатели за цялото време на конфронтация, заявиха в събота от кабинета на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде БГНЕС. "Сирийският народ преживява един от най-кървавите периоди за почти седемте години конфликт. Според идващите съобщения, повече от хиляда цивилни са убити при въздушни удари само през първата седмица на февруари", се казва в съобщение.

Гутериш призова всички страни в конфликта и регионалните играчи да постигнат незабавно прекратяване на огъня и да работят за мирно уреждане на конфликта. От март 2011 г. в Сирия продължава въоръжена конфронтация между правителствените сили и бунтовниците, които настояват Башар Асад да се оттегли от поста президент.

Според Агенцията на ООН за бежанците, броят на бежанците от Сирия в началото на 2017 г. е в около 5 милиона души, като населението в предвоенния период е около 20 милиона. Близо половин милион души се намират в бежански лагери. Броят на жертвите на конфликта се оценява на 470 000 души.

Водещи

Най-четени