ООН: Всички в Сирия издевателстват над пленници 08.02 | 18:23

Терористи, официален Дамаск и опозиция масово нарушават човешки права по затворите, сочи доклад

От iNews.bg

Всички страни, които по един или друг начин участват в конфликта в Сирия, нарушават човешки права, измъчват и убиват пленници. Това пише в публикувания днес доклад на комисията на ООН за разследване на възможните нарушения на човешките права в страната. В документа, който обхваща периода от март до ноември 2015 г., се обръща специално внимание на затворите и местата, които се обитават от задържани или пленници. Нарушаването на човешките права е практика както от страна на терористичните групировки, включително "Ислямска държава", така и от официалната власт в Сирия и опозиционните сили.

"След установяване на контрол над дадена територия от страна на въоръжените групи и терористичните организации, пленниците се държат при крайно жестоки условия. Конкретно "Ислямска държава" незаконно задържа голямо количество хора и в същото време ги подлага на мъчения, опити за убийства и убийства, включително масови", пише в доклада на ООН. В документа се отбелязва още, че групировката "Джебхат ан Нусра" и антиправителствените въоръжени сили в някои случаи също са били засечени опити за убийства и смърт сред задържаните, предаде ТАСС.

По време на разследването пък официален Дамаск не е допуснал комисията, ръководена от бразилеца Паулу Серджиу Пинейра, да посети контролираните от сирийското правителство територии. Поради тази причина експертите на ООН не са успели да установят с точност броя на задържаните цивилни лица, както и на убитите. Поради тази причина за съставянето на доклада са използвани данни, получени от очевидци и други свидетели. На база на тези сведения комисията на ООН изказва сериозни предположения, че правителствените сили в Сирия също задържат против волята им десетки хиляди хора. Освен това експертите са стигнали до извода и че в затворите под контрола на Дамаск е имало случаи на пребиване до смърт, а също и смъртни случаи, предизвикани от нечовешките условия за живот в тези места. Според доклада на ООН сирийското правителство носи отговорност за престъпления против човечеството, а също и за военни престъпления.

Същото обаче се отнася и до групировката "Джебхат ан Нусра", до "Ислямска държава" и някои от антиправителствените въоръжени групи. В доклада си комисията на ООН призовава всички страни в конфликта в Сирия да прекратят извършването на нови такива убийства. Освен това се отбелязва още, че виновните трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност за престъпленията си независимо от това какво политическо решение ще бъде взето за Сирия.

Водещи

Най-четени