ООН: Последната кибер атака симулира рекет за пари 29.06 | 17:33

Вирусът Petya унищожава завинаги данните, целта може да е била Украйна

От iNews.bg

Създателите на рекетьорския вирус, който удари компютри в Украйна, Русия, Европейския съюз и някои азиатски държави, очевидно не са били ръководени от финансови мотиви. Това съобщи ръководителят на отдела по киберпрестъпност в ООН Нийл Уолш, цитиран от радио "Свобода" и ДПА.

Програмата, идентична или подобна на програмата Petya, във вторник и сряда засегна редица машини в цял свят, а хакерите, стоящи зад атаката, поискаха откуп от 300 долара за всеки заразен компютър. Нападението напомни за мащабната атака с вируса WannaCry, която в средата на миналия месец порази хиляди устройства в над 150 държави.

Той също така отбелязва, че хакерите са оставили само една електронна поща, с която да получават средства в криптовалутата "Биткойн". Това е опростило блокирането на достъпа им до средствата.

Според Уолш това означава, че те или нямат голям опит в подобни престъпления, или далеч не са си поставили за цел да "заработят" каквото и да било. Самоличността им, която в подобни случаи остава неизвестна, "може да е както на дете, седящо в някое мазе (така и на) национална държава".

Експертите в момента се опитват да установят дали именно Украйна, която пострада най-много от атаката, е била нейната главна цел. "Засега нямаме отговор на този въпрос, но несъмнено тази мисъл ще се върти в главите на всички ни, докато върви разследването на атаката", каза Уолш.

По-рано сайтът Blockchain, който следи постъпленията в биткойн портфейли, съобщи, че указаната от рекетьорите сметка е съдържала в четвъртък сутринта малко по-малко от 4 биткойна - или около 10 300 долара.

Въпроси повдига и фактът, че според специалистите потребителите нямат техническа възможност да възстановят данните си, след като компютърът е заразен, защото конкретният вирус не предлага такава.

Водещи

Най-четени