ООН: Тероризмът заплашва световния мир, сигурност и развитие 28.01 | 10:58

Връзката между него и транснационалната организирана престъпност е все по-голяма, отбелязва Гутериш

От iNews.bg

Съвременният тероризъм се превърна в безпрецедентна заплаха за международния мир и сигурност, заяви в събота генералният секретар на ООН Антониу Гутериш от столицата на Етиопия, Адис Абеба, където днес ще вземе участие в заседание на Съвета по въпросите за мира и сигурността на Африканския съюз. "Нищо не може да оправдае тероризма. Нито една причина или спор някога ще могат да послужат за оправдание на нещо, което превръща цивилното население в мишена, унищожава животи и средства и всичко това, за да създаде паника в нечий интерес", отбеляза Гутериш, предаде БГНЕС. Коментарът му идва часове след поредния брутален кървав атентат в Афганистан, отнел живота на близо 100 души, а други над 160 бяха ранени.

"За съжаление, тероризъм е бил с нас в различни форми през вековете и на различни континенти но съвременните терористични актове са съвършено различни. Те станаха безпрецедентна заплаха за международния мир, сигурност и развитие", продължи генералният секретар на ООН. И предупреди, че "с всеки изминал ден се засилва връзката между тероризма и транснационалната организирана престъпност." Според него "светът никога не бива да забравя, че по-голямата част от терористичните атаки са извършени в развиващите се страни".

"Разрушителните последици от заплахите, създадени от тероризма в Африка, изискват колективни и интегрирани действия. Нито една страна, агенция или организация не могат сами да победят тероризма в Африка или някъде другаде Имаме нужда от съвместни, цялостни и устойчиви подходи, за да отговорим на тази заплаха", обобщи Гутериш.

Водещи

Най-четени