ООН започва независимо разследване на руско-сирийските престъпленията в Алепо 21.10 | 19:52

Обсадата и бомбардировките на Москва и Дамаск срещу града, причинили многобройни цивилни жертви, са геноцид с исторически измерения, обяви Съветът по човешки права

От iNews.bg

Съветът за човешки права на ООН реши да започне независимо специално разследване на събитията в сирийския град Алепо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съветът за правата на човека възложи на съществуващата разследваща комисия на ООН да "извърши цялостно независимо специално разследване на събитията в Алепо", за да установи извършителите на съобщените нарушения и да гарантира, че ще им бъде потърсена отговорност".

Върховният комисар на ООН за бежанците Зеид Раад Хусейн обяви, че "обсадата и бомбардировките над Източно Алепо са престъпления с исторически измерения, довели до многобройни цивилни жертви и равностойни на военни престъпления".

47-членният Съвет прие в Женева резолюция, внесена от Великобритания и нейни западни и арабски съюзници. Това стана с 24 гласа "за", 7 "против" и 16 "въздържали се". Сред гласувалите против бяха Русия и Китай.

1794170

На Срещата на върха в Брюксел държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз призоваха вчера Русия да сложи край на насилието в Сирия. Това обяви ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция след първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел, цитиран от Ройтерс и БГНЕС.

"Лидерите обсъдиха ситуацията в Сирия. Те категорично осъдиха атаките срещу цивилното население от режима в Сирия и неговите съюзници, особено Русия. ЕС призовава за незабавно прекратяване на насилието и за спазване на режима на прекратяване на огъня. Ние помолихме върховния представител на ЕС (по външните работи и политиката на сигурност Федерика) Могерини да продължи усилията си за хуманитарна помощ", каза Туск.

Ръководителят на Европейския съвет не спомена възможността за въвеждане на санкции срещу Русия във връзка с положението в Сирия, каквато идея имаше преди срещата.

Както бе посочено от европейски източници, дискусията по Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите на общността не са могли да включат в заключителния документ на срещата "предупреждение за възможно въвеждане на ограничителни мерки или не". Италия е блокирала този вариант и в резултат в документа не се споменава за санкции срещу Русия.

"ЕС обмисля всички налични възможности, ако кръвопролитието продължи", допълни Туск.

Преди това българският премиер Бойко Борисов заяви, че страната подкрепя въвеждането на нови санкции срещу Русия, ако това ще помогне на спирането на трагедията в Алепо и връщането на всички на масата за преговори.

"Санкциите вредят и на бизнеса, и на икономиката и на други неща, но има нещо-по-важно от това – човешкият живот. Това е ценността, която и ЕС и всички ние изповядваме. В Алепо смъртта на хората е недопустима. Ако санкциите помогнат на всички да се върнат на преговорната маса, то аз съм абсолютно за. Това, което се случва в Алепо е недопустимо и Русия трябва да прекрати това", каза Борисов.

По време на срещата на върха на ЕС лидерите на страните-членки обаче достигнаха до мнение, че Русия се опитва да отслаби Европейския съюз, заради което те трябва да продължат курса си и да останат обединени в политиката си спрямо Москва.

"Посочени бяха всякакви руски враждебни действия: от нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибер атаки, намеса в политическите процеси в ЕС и извън него", подчерта Доналд Туск, правейки извода, че "руската стратегия е отслабването на ЕС".

Той посочи, че ЕС винаги е готов на диалог, но няма да прави компромис с ценностите и принципите си. "Затова се споразумяхме да продължим курса си и най-вече да пазим единството в ЕС", заяви той.  

Водещи

Най-четени