ООН иска Путин да „натисне“ Асад за нови избори 14.12 | 16:19

Победата срещу джихадистите не е достатъчна за стабилизирането на Сирия, казва Де Мистура

От iNews.bg

Специалният пратеник на ООН за Сирия призова руския президент Владимир Путин да прояви "смелост" и да убеди своя съюзник в Дамаск Башар Асад да проведе нови избори в опустошената от войната държава. Стафан де Мистура, който изпълнява ролята на посредник в мирните преговори в Женева, заяви, че само победата в битките след 6-годишната гражданска война в Сирия няма да е достатъчна за президента Асад и че е необходимо насрочването на нови избори, за да "спечели той мира", предаде БГНЕС.

"Можем да кажем, че спечелихме териториалната война, която е временна, но мирът също трябва да бъде спечелен и затова (Путин) трябва да има смелостта да накара правителството да приеме нови избори", категоричен бе Де Мистура пред швейцарската телевизия Ар Те Ес. Той допълни и че изборният процес трябва трябва да бъдат наблюдаван от ООН.

Де Мистура изтъкна още необходимостта в Сирия "да се пристъпи незабавно към политически процес, който включва участието на всички по създаването на нова конституция и насрочването на нови избори".

Русия се намеси в опустошителния конфликт на Сирия през 2015 г., осигурявайки въздушна и наземна военна подкрепа на правителствените сили, за да се бори срещу опозицията, която Дамаск определи като "терористични групировки". Във вторник първите руски войски започнаха да се връщат у дома, след като Путин нареди изтеглянето им и съобщи, че , мисията им е до голяма степен завършена.

Водещи

Най-четени