Обама: Без Русия нямаше да има сделка с Иран 15.07 | 11:41

САЩ ще продължават да следят Техеран изкъсо да не финансира терористи

От Кристиан Костурков

Без съдействието на Руската федерация нямаше да бъде постигнато споразумение по ядрената програма на Иран. Москва много е помогнала за положителния краен резултат от преговорите между Техеран и "шесторката". Това заявява пред New York Times президентът на САЩ Барак Обама, предаде ТАСС.

"Ще бъда честен с вас. Отчитайки какви разногласия имаме с Русия в момента във връзка със ситуацията в Украйна, не бях сигурен, че те ще поддържат нашата позиция. Бях изненадан до каква степен руският президент Владимир Путин и тяхното правителство разделяха двата въпроса (за Украйна и за Иран – бел. ред.). И ние нямаше да достигнем до това споразумение, ако не беше готовността на Русия да действа заедно с нас и другите държави от "шесторката", за да се постигне в крайна сметка това добро за всички споразумение", казва Обама.

Президентът на САЩ отбелязва още, че няма никакви намерения да се ограничава правото на Иран да използва ядрената енергия за мирни цели. И допълва, че в международен план никога не е имало консенсус по въпроса, че Техеран не трябва да има достъп до атомната енергия.

Обама обаче не изключва възможността след като подобри финансовото си състояние, вследствие на отпадането на санкциите, Иран да започне да "спонсорира тероризма". "Такава вероятност има и ние непрекъснато ще предприемаме мерки срещу това и ще работим с нашите съюзници от Персийския залив и Израел, за да преустановим такива действия, които нямат общо с ядрената програма", категоричен е Обама.

Американският президент отбелязва още, че на споразумението с Техеран от страна на САЩ според не се гледа дали то ще реши всички проблеми, свързани с Иран и дали то ще прекрати всички вреди, които иранците нанасят на света. Основният критерий е дали Иран ще успее да се сдобие с ядрено оръжие. "Това винаги е било основната тема на дискусията", казва Обама. Той добавя, че постигнатото вчера споразумение е основният път това да не се случи. И с помощта на световната общественост това ще бъде постигнато без да се налага нова война в Близкия Изток. Към това Обама добавя и че САЩ разполагат със смазващо военно преимущество над Иран и могат да му нанесат поражение по всяко време. "Смятам, че те видяха, че съм готов да употребя военна сила там, където, според мен, е важно от гледна точка на интересите на САЩ", казва Обама.

Водещи

Най-четени