Обама: Отхвърлянето на сделката с Иран ще унищожи доверието към САЩ 06.08 | 12:10

Американските парламентеристи не са убедени, че сключването на споразумение с Иран е правилна стъпка

От iNews.bg

Американският президентът Барак Обама предупреди Конгреса, че ако отхвърли сделката за ядрената програма на Иран, ще унищожи международното доверие във Вашингтон.

"Ако Конгресът унищожи тази сделка, ние ще загубим много повече от ограниченията във връзка с ядрената програма на Иран или санкциите, които така старателно поставихме", заяви Обама в реч в американски университет във Вашингтон на тема ядрената сделка с Иран.

"Ние ще загубим нещо много по-ценно. Доверието в Америка като дипломатически лидер, доверието в Америка като опора в международната система", каза американският президент.

Изказването на Обама дойде точно преди да стане ясно,че американските парламентеристи не са убедени, че сключването на споразумение с Иран е правилна стъпка. Заключението дойде след срещатата им с директора на МААЕ (Международна агенция за атомна енергия) Юкия Амано.

Повечето от членовете на Конгреса си тръгнаха от съвещанието с повече въпроси, отколкото преди това, каза сенаторът републиканец и председател на комисията по външните работи Боб Коркър.

Юкия Амано участва в съвещание в американския Конгрес, с цел да успокои републиканците по текста на историческото споразумение за иранската ядрена програма, по който парламентаристите трябва да се произнесат през септември.

Амано бе в известна степен ограничен в обясненията си пред парламентаристите заради поверителността на някои детайли. Ако Конгресът на САЩ даде "зелена светлина" на споразумението, "ядрените дейности на Иран ще бъдат ограничени и ние ще имаме по-обхватен процес на проверки в Иран", каза Амано.

Вашингтон трябва да се възползва от ядреното споразумение между Иран и големите сили, за да спечели ценното доверие на иранския народ", заяви днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Той коментира речта на американския президент Барак Обама във връзка с договора, предаде Франс прес.

"Предишните американски правителства пропиляха много подходящи възможности. Добре би било сегашната историческа възможност да се използва за спечелване на ценното доверие на иранския народ, изгубено през продължилата десетилетия враждебна политика на САЩ", отбеляза в комюнике Зариф.

Във речта си Обама заяви, че алтернативата на споразумението за иранската ядрена програма би била нова война в Близкия изток. Той призова Конгреса, доминиран от политическите му противници, да не проваля текста.

 

Повтаряйки ангажиментите, поети от държавния секретар Джон Кери, Обама обеща да бъде безкомпромисен към иранците.

 

 

Водещи

Най-четени