Обама: Съюзниците ни в НАТО имат нужда от подкрепа заради действията на Русия 06.04 | 10:16

През 2017 г. САЩ ще похарчат до $3.4 млрд. за укрепване на сигурността в Европа

От iNews.bg

Вашингтон не планират да съкращават разходите си във военната област. Основната причина е в появилите се нови рискове и сигнали за заплаха на националната сигурност, включително и от страна на Русия. Във връзка с действията на последната, в САЩ виждат и нужда от подкрепа за съюзниците им в НАТО. Поради тази причина от Белия дом са поискали Конгресът да не намалява бюджета на Пентагона за отбрана през 2017 г. да бъде определен на 582.7 млрд. долара. Така той ще остане приблизително на нивото от т.г., обяснява американският президент Барак Обама.

"Ние инвестираме тези средства във въоръжените си сили, за да могат те да задържат агресията и да осигурят собствената ни сигурност, а също така и сигурността на нашите съюзници. Последното включва също и укрепване на възможностите на американската армия в Европа. Там нашите съюзници в НАТО имат нужда от допълнителна подкрепа с оглед на увеличаващата се агресия на Русия", казва Обама пред Конгреса, цитиран от ТАСС. И допълва, че разходите на САЩ във връзка с инициативата им за увеличаване на сигурността в Европа през 2017 г. ще трябва да бъдат увеличени до 3.4 млрд. долара.

Обама споменава също така и проблемите в Южнокитайско море, където спорът межди Китай и други държави за някои от острови там увеличават заплахата срещу търговското корабоплаване и киберсигурността. На първо място според Обама обаче е опасността, създадена от международната терористична дейност, включително и от страна на "Ислямска държава". Според американският президент терористичната организация продължава да е способна да осъществява мащабни атентати по целия свят. Обама подчертава и че в последно време сред предизвикателствата пред САЩ са също и действията на Северна Корея и Иран.

Водещи

Най-четени