Обама бил на косъм от смъртта заради грешка на авиомеханик 12.05 | 18:38

Air Force-1 е можело да избухне във въздуха заради предизвикан проблем в една от системите

От iNews.bg

Сериозен риск за живота на бившият президент на САЩ Барак Обама е имало в последната година от мандата му. Става въпрос за преди около година. Тогава за един от самолетите, превозващи американския държавен глава – Boeing VC-25, е имало риск от избухване на пожар. И то по време на полет. По-конкретно опасността е била породена от грешка на един от механиците, обслужващи машината.

Това става ясно от доклад на ВВС на САЩ, предаде специализираното издание Air Force Times. Според документа виновникът е бил служител на самата компания Boeing, който официално се е грижил за поддръжката и техническото обслужване на Air Force-1, предаде "Интерфакс". През април миналата година, когато той се е занимавал с профилактика и почистване на системата за кислорода на борда на самолета, човекът е допуснал техническа грешка. Ако тя не е била засечена навреме, на борда на самолета на президента на САЩ е имало сериозна възможност да избухне пожар или дори взрив. Освен това аварията е щяла да настъпи по време на полет. Което именно е създавало риска за живота на Обама.

Освен това грешката на авиомеханика е излязла и доста солено на Boeing. Компанията сама си е признала за възникналия проблем и веднага го е отстранила, отбелязва CNN. Това обаче й е струвало 4 млн. долара.

Водещи

Най-четени