Обама и Ердоган явно мислят еднакво: Турция бранила границата си от руския самолет 24.11 | 21:07

Америка призова всички страни да се въздържат от ескалация на напрежението

От iNews.bg

Американският президент Барак Обама призова Русия и натовските съюзници да предприемат всички стъпки, за да предотвратят евентуални ескалации след свалянето на стратегическия руски бомбардировач Су-24.

Руският му колега Владимир Путин вече обяви атаката срещу самолета като нож в гърба. Този инцидент може да доведе до значителни пречки в усилията за формиране на широка коалиция за борба срещу "Ислямска държава".

"Турция като всяка държава има правото да защити въздушното си пространство и територията си", категоричен бе Обама.

"Сваляйки руския Су-24, турските ВВС са действали според правилата за реакция при опасност". Такова мнение изрази президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран "РИА Новости". В същото време обаче той изразява съжаление за настъпилата ситуация.

"Ние не искахме това да се случва. Но всички трябва да уважават правото на Турция да защитава границите си. Неразпознат самолет е нарушил нашето въздушно пространство. В продължение на 5 минути са му били отправени 10 предупреждения да напусне нашето небе, но той не е реагирал. След което спрямо правилата за реакции на заплахи, които ние по-рано сме обявили, към въпросния самолет са предприети съответните действия", казва Ердоган.

Той добавя и че Турция остро осъжда нападенията срещу сирийските туркмени, които, според Ердоган, са атакувани от авиацията. Вследствие на което мирно население е принудено да се мести в посока границата с Турция. Президентът добавя и че страната му не изпитва каквито и да било враждебни настроения или намерения към която и да било държава.

Водещи

Най-четени