Обама изненадващо помилва осъдения за предателство Манинг 18.01 | 13:46

Бившият военен няма да лежи 35 г. в затвор за изнасяне на класифицирана информация за Уикиликс

От iNews.bg

Часове преди да напусне поста си в петък президентът Барак Обама помилва 64 американци и намали присъдите на 209 души. След тях е и информаторът на "Уикилийкс", осъден за предателство и предаване на секретна информация – военният Брадли Манинг, който впоследствие си смени пола и името на Челси Манинг.

През август 2013 г. Брадли Манинг беше осъден на 35 години затвор с уточнението, че наказанието му може да бъде преразгледано след не по-малко от 8 години. Манинг е бивш военен, който преди малко повече от три години бе осъден за това, че е предал на сайта WikiLeaks близо 750 000 документа, включително секретни, на отбраната и дипломатическото ведомство. Междувременно в затвора Брадли реши да си смени пола оперативно и стана Челси Манинг.

"Благодаря на всички, които настояваха за намаляването на присъдата на Челси Манинг. Вашата смелост и решимост направиха невъзможното възможно. Приветствам решението на президента Обама да намали присъдата на Челси Манинг от 35 години. За да може демокрацията и върховенството на закона да процъфтяват, правителството трябва незабавно да прекрати войната срещу издаващите информация", коментира основателят на "Уикиликс" Джулиан Асандж от профила на сайта в социалната мрежа "Туитър".

Председателят на Конгреса на САЩ Пол Райън осъди решението на Обама за помилване на Манинг.

"Подлостта на Челси Манинг постави живота на американски граждани под риск и разкри някои от най-чувствителните тайни на нашата страна. Това е възмутително!", заяви Райън. Той добави, че решението ще вдъхне дързост на други, които преди са се страхували да публикуват класифицирана информация.

Министърът на отбраната на страната Аштън Картър също критикува решението ан Обама.

Водещи

Най-четени