Окончателно: ЕП одобри Виолета Булц за еврокомисар 21.10 | 13:58

Няма повече пречки за гласуване на състава на новата комисия

От Лазар Тодоров

Европейският парламент одобри кандидата на Словения - Виолета Булц, за еврокомисар. Тя ще отговаря за ресор "транспорт", съобщава Daily Mail.

Така отпада и последната пречка пред очакваното в сряда гласуване на целия състав на новата европейска комисия.Булц беше изслушвана от евродепутатите от транспортната комисия. Мненията бяха, че се е справила добре.

По график новият Европейски парламент трябва да встъпи в длъжност следващия месец, след като бяха одобрени последните две номинации – на Виолета Булц за комисар на транспорта и на кандидата от Словакия за енергиен министър - Марош Шефчович.

В сряда парламентът трябва да гласува дали 28-ата ЕК на Жан-Клод Юнкер да встъпи в длъжност на 1 ноември.

Дясноцентристката партия на Юнкер, както и основният лявоцентристки блок трябва да гарантират на председателя чрез мнозинство, че всички комисари са одобрени от съответните комисии.

До назначението на Булц в ЕК се стигна, след като предишната словенска номинация не беше одобрена от Европарламента. Аленка Братушек, която трябваше да поеме Енергийния съюз и да стане заместник на Юнкер, претърпя пълен провал на изслушването пред евродепутатите. 

Втората номинация на вицепремиера Булц създаде проблеми на председателя на ЕК, тъй като заради нея трябваше да направи размествания в състава на комисията. Заради неопитността на словенката Юнкер не можа да ѝ повери Енергийния съюз. Един от вариантите беше той да бъде даден на Кристалина Георгиева, като тя се раздели с ресор "Бюджет". Накрая словакът Марош Шевчович получи стария ресор на Братушек, а Блуц пое транспорта. 

Водещи

Най-четени