Окончателното споразумение за Брекзит трябва да бъде готово до октомври 2018 г. 11.12 | 16:10

В петък лидерите на Великобритания обявиха, че са постигнали пробив в преговорите

От iNews.bg

Европейската комисия обяви, че споразумението, договорено през миналата седмица между Обединеното кралство и Европейския съюз за Брекзит, "официално" не е правно обвързващо, защото то "все още не е споразумение за излизане по чл. 50" от Лисабонския договор.

"Ние разглеждаме съвместния доклад като сделка между джентълмени, разбира се, той е напълно подкрепен и одобрен от британското правителство", коментира говорител на Европейската комисия, предаде БНТ.От друга страна, британският министър по Брекзит Дейвид Дейвис коментира вчера, че споразумението за преминаване към следващата фаза на преговорите за Брекзит била "декларация за намерения" и не е влязла в сила законово.

В петък лидерите на Великобритания и на Европейския съюз обявиха, че са постигнали пробив в преговорите за Брекзит, като са се споразумели по редица въпроси, включително границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, финансовата сметка по "развода", както и правата на гражданите на ЕС, които ще живеят във Великобритания след Брекзит.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обаче заяви, че окончателното споразумение за развода трябва да бъде готово до октомври 2018 г.

Водещи

Най-четени