Опасност от цунами скова Япония, два труса люляха страната (ОБНОВЕНА) 21.10 | 08:48

Силно земетресение разлюля страната

От iNews.bg

Тези дни природата не е никак благосклонна към нас, хората. Поредното силно земетресение изкара акъла на японците, населяващи западната част на страната. Трусът бил с магнитуд от 6.6, съобщи метеорологичната служба на страната.

Разместването на земните пластове станало в 14:10 местно време, или 05:10 по Гринуич. Епицентърът бил на остров Хоншу – най-големият и най-населен в страната. Дълбочината на земетресението била 10 км, като то било усетено в префектура Тотори. 

Първоначално властите издали предупреждение за цунами, но по-късно го отменили. Според местната полиция няма информация за пострадали и разрушения. Телевизионни кадри на местни медии показаха обаче люлеещи се сгради в Тотори.

По-малко от час след първия силен трус в западната част на Япония е регистрирано второ земетресение с магнитуд 4.6. Епицентърът бил на 6 км югозападно от град Курайоши, но отново на относително малка дълбочина – 10 км.

Припомняме, че Япония се намира между четири тектонични плочи и там често стават силни земетресения. Благодарение на строгото законодателство по отношение на строежа на сгради обаче те рядко нанасят по-сериозни щети.

Водещи

Най-четени