Опозицията в Украйна с опит да сложи край на авторитарната власт на президента 04.02 | 10:55

Излязоха първите данни за убийствата на тримата демонстранти

От Христина Рафаилова

Депутатите от опозицията във Върховната Рада ще опитат да прокарат закони, които да ограничат властта на украинския президент.   

По време на новата парламентарна сесия днес се очакват постъпки за връщането на страната към Конституцията от 2004 г., което ще даде по-големи правомощия на Радата при формиране на правителството, информира BBC. 

В понеделник представител на държавния глава Виктор Янукович в Народното събрание съобщи, че президентът е готов да насрочи избори, ако това е единственият начин Украйна да излезе от кризата. Назначаването на дата за вот е едно от основните искания на демонстрантите. Янукович разгорял с депутатите от неговата Партия на регионите и заявил, че парламентарни и президентски избори са възможни. 

От своя страна лидерът на опозиционната "Отечество" Арсений Яценюк коментира, че връщането на старата конституция ще премахне диктаторското и авторитарно управление  на президента и ще върне властта в ръцете на хората на Украйна. 

Политическите коментатори обаче твърдят, че възраждането на Основния закон на страната от 2004 година никак не сигурно и не се знае дали опозицията ще събере нужното мнозинство в пленарната зала.  

Същевременно от вътрешното министерство на страната обявиха, че са започнали да пристигат резултатите от разследването на смъртта на трима протестиращи на улица "Грошевска" в района на "Евромайдан". 

За момента следователите обаче не били открили свидетели на убийствата на демонстрантите. Тримата бяха простреляни по време на най-жестоките сблъсъци между полиция и демонстранти. Имената на загиналите мъже са Нигоян, Жизневский и Сеник.

Органите на реда са успели да установят точното време на смъртта на жертвите. Те обаче не успели да разберат в кой момент и къде загиналите са получили раните си.   

Полицията е разпитала Тарад Кобялко, който заявил, че е видял убийството на Жизневский. Той твърдял, че работи като охрана в дома на Украйна. След проверка обаче са оказало, че няма такъв човек сред персонала в сградата. 

Разследването показало, че изстрелите, отнели живота на демонстрантите, са произведени от близко разстояние – вероятно от 2-3 метра. Те са били изстреляни под достатъчно голям ъгъл. Повече подробности за стрелбата обаче нямало, тъй като било нужно да се знае мястото, където са се намирали убийците.

Най-четени