Орбан: Брюксел няма да решава кой ще живее в Будапеща 09.09 | 12:01

След като не успяхме по съдебен път, започваме да се борим по политически, обеща унграският премиер

От iNews.bg

Унгария няма да се превърне в страна на мигранти. Това обяви премиерът на страната Виктор Орбан в интервю за радио "Лайош Кошут". Той посочи, че е упълномощен от унгарските избиратели да запази унгарските култура и идентичност, пише Magyar Hirlap, предаде "Фокус".

Той подчерта, че Унгария се бори срещу политиката на Брюксел, който иска да засели мигранти пряко волята на националните държави. Той определи това действие като абсурдно и недопустимо и че не може бюрократите в Брюксел да решават "кой да живее в Будапеща". "Единствено унгарците могат да решат с кого да живеят", подчерта той. "Ако една страна смята, че решение на ЕС засяга националната ѝ идентичност, тя трябва да се изправи", категоричен бе унгарският премиер.

Според Виктор Орбан истинската битка започва да тече, защото според присъдатана Съда на ЕС Унгария не е задължена да направи нищо, а единствено, че квотата за заселване на мигранти се счита за легитимна. "Досега се борихме по правен път, а сега трябва да се борим политически методи, за да променим това решение на ЕС. Трябва да се каже пред различните организации на ЕС, че решението за квотите е грешно и неприложимо и че трябва да се промени", обясни унгарският министър-председател.

Водещи

Най-четени