Организаторът на атентатите от 11 септември писал на Обама 09.02 | 10:31

Вие, а не ние, започнахте войната с военните си операции по целия свят, пише терористът

От iNews.bg

Смятаният за основен организатор на атентатите от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед е писал писмо на бившия президент на САЩ Барак Обама. Според публикация във вестник Miami Herald в него се съдържат обвинения към Вашингтон и обяснения за причините, поради които бяха ударени кулите-близнаци и Пентагонът. Халид Шейх Мохамед е писал писмото в затвора в Гуантанамо преди близо 2 години.

Първоначално обаче надзирателите отказвали да го изпратят. Това се случило през септември 2015 г., след като адвокатът на Мохамед се намесил. Според него затворникът е имал право да се обръща към главнокомандващия на армията на САЩ – президентът, в рамките на зашитата си. Реално обаче писмото е стигнало до Обама съвсем в края на мандата му.

В текста, заемащ 18 страници, терористът сипе и обиди към бившия президент на САЩ. Той го нарича "змийска глава", а държавата е описана като "страна на тираните". Мохамед обвинява Вашингтон и за множество кръвопролития, включително в Израел, Близкия Изток и т.н. "От ръцете ви още не е изсъхнала кръвта на нашите братя, сестри и деца, убити в Газа", пише затворникът.

Във връзка с атентатите терористът отбелязва: "Не ние започнахме война срещу вас на 11 септември. Това направихте самите вие и вашите диктатори в нашите страни". По-натам Мохамед обвинява САЩ в редица военни експанзии в Иран, Ирак, Виетнам, Япония и др.

Затворникът пише също и че никога не би поискал прошка или милост от американците и техните съдилища, предаде ТАСС. Отбелязва и че не го е страх нито от доживотен затвор, нито от смъртно наказание. "Ако вашият съд ме осъди на доживотен затвор, с радост ще остана в килията и ще моля Аллах да ми прости греховете до края на дните си. Ако пък бъда осъден на смърт, с още по-голяма радост ще срещна Аллах и пророците, ще видя своите близки приятели, които вие несправедливо убихте по целия свят, ще видя шейх Осама бин Ладен", пише Мохамед.

Водещи

Най-четени