Оръжието срещу онези, които блудстват с деца – химическа кастрация 22.10 | 10:01

След Полша, САЩ и Естония, Русия и Индонезия са твърдо решени да въведат наказанието

От iNews.bg

Депутат от горната камара на руския парламент предлага въвеждането на закон, който да даде право доказаните педофили да преминават през химическа кастрация. "В Държавната Дума е внесен законопроект, който предвижда въвеждането на процедура за химическа кастрация на педофили. Като източници на финансиране могат да бъдат използвани извънбюджетни средства", се казва в съобщение на вносителя Антон Беляков.

Преди няколко години в Русия беше приет закон, който категоризира педофилията като углавно престъпление. Въпреки това обаче предвидената в този нормативен акт химическа кастрация за такива лица на практика не се прилага, обяснява депутатът. Той допълва и че предприетите тогава от държавата мерки не са дали резултат и проблемът със сексуалните посегателства над непълнолетни продължава да се увеличава. "Според данни на руското МВР между 2009 и 2013 г. броят на изнасилените лица на възраст между 14 и 17 години се е увеличил 2.9 пъти, а този при децата под 14 години – 4.2 пъти", отбелязва Беляков. Според думите му руските и американските учени отдавна са установили, че липсва зависимост между принудителното психиатрично лечение на педофили и престъпленията, извършени от тези лица след освобождаването им. Това ясно показва безсилието на психиатрията в тази област, допълва Беляков.

"Даже напротив. Опитът на много държави (Германия, Дания, САЩ, Полша) доказва ефективността на химическата кастрация, чрез която действително става възможно да се намали значително рискът от рецидивисти сред лицата, осъдени за насилствени сексуални посегателства над непълнолетни", казва още руският депутат.

Той пояснява още, че в неговия законопроект се предлага на химическа кастрация да бъдат подлагани единствено към насилници, за които категорично е доказано, че страдат от педофилия. Самата процедура пък ще бъде назначавана единствено след съдебна експертиза за състоянието на обвинения. При тежки престъпления, например изнасилване на лице под 14 години, наказанието ще има задължителен характер. При по-лека форма, например опипване, съдът ще бъде този, който ще разпореди кастрация или пък не. Самата химическа кастрация пък ще представлява вкарване в организма на педофила на хормонални вещества, които ще потискат сексуалните желания.

Беляков обяснява още, че правителството в Русия многократно е обявявало, че няма как да отдели няколко милиона за провеждане на процедурите по химическа кастрация. Именно поради тази причина неговият законопроект предвижда разходите да се покриват с извънбюджетни средства. Една от разглежданите възможности от Беляков и съмишлениците му е да бъде създаден специален фонд, който да бъде захранват и с частни средства. Депутатът отбелязва и че подобни форми на смесено финансиране за изпълнението на наказанията отдавна са се доказали в САЩ и ЕС, например.

И докато химическата катастрация на педофилите е все още идейно заложена в законопроект в Русия, в Индонезия главният прокурор обяви, че президентът е твърдо решен да подпише указ за прилагане на наказанието. Причината е в поредицата от посегателства над деца, които зачестяват.

Индонезия ще се присъедини към групата страни, в които такова наказание се прилага, като Полша и Естония, но и в някои американски щати. През 2011 година пък Южна Корев стана първата азиатска държава, която използва химическа катастрация върху доказан педофил.

"Ние сме много загрижени за случаите на блудство с деца. Този феномен достигна екстремни нива", признава обвиниел номер 1 в Индонезия.

Припомняме, че повод за по-строгите мерки от страна президента Джоко Уидодо бяха предизвикани от изнасилването на 6-годишен ученик от портиери и последвалото сексуално посегателство и убийство на 9-годишно момиче.

Водещи

Най-четени