От Лондон и Дъблин: Сделката за Брекзит е близо 03.11 | 18:00

Барние бил готов на отстъпки, ако и британците го направят, твърди ирланският външен министър

От iNews.bg

Има сигнали от страна на британското и ирландското правителство, че сделката по Брекзит е много близо. Това става ясно след серия от срещи от двете страни на ирландската граница и положително изявление от страна на Демократичната юнионистка партия, предаде БНР.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни и британският вицепремиер Дейвид Лидингтън обявиха в един глас, че постигнатият напоследък напредък в преговорите за Брекзит може да доведе до решаване на проблема с ирландската граница. Повод за оптимизъм им дава и изявлението на лидера на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлийн Фостър, която също намекна, че сделката е все по-близо.

Фостър направи изявлението след среща с министъра за Брекзит Доминик Рааб в Белфаст. Съвсем наскоро партията заплаши да гласува против бюджета и изобщо да спре подкрепата си за Тереза Мей, ако премиерът  не се съобрази с искането ѝ Северна Ирландия да няма по-различен статут  от останалите части на Обединеното кралство.

Подробности по напредъка не са известни, но Саймън Ковъни каза, че главният европейски преговарящ Мишел Барние е готов да обърне по-голямо внимание на някои от британските тревоги при положение обаче, че Лондон прояви повече гъвкавост.

Водещи

Най-четени