Отменят карнавала в Кьолн заради заплаха от атентат 26.01 | 18:38

Мъж с арабски черти купил голямо количество амониева селитра в съседно градче

От Кристиан Костурков

Традиционният карнавал в Кьолн през тази година може и да не се състои. Причината е страха от тероризъм. Местните сили за сигурност са надушили сериозна опасност за подготвян атентат, твърдят източници на вестник Bild в органите на реда. Така карнавалното шествие в града, планирано за 8 февруари, може да бъде отменено.

Според авторитетното германско издание службите са се натъкнали на информация, че неизвестен мъж с арабски черти наскоро е закупил голямо количество амониева селитра от строителен пазар в съседното на Кьолн градче Пулхайм. Химикалът може да бъде използван за направата на сериозно взривно устройство. Затова местните власти в момента се чудят дали да не отменят карнавала.

Ключът към провеждането му е в евентуалното задържане на въпросния купувач на амониевата силитра. В момента властите и полицията в града, влязъл в новините заради масовите нападения над жени от бежанци в новогодишната нощ, обмислят дали да не го обявят публично за издирване и да не разпространят негова снимка, предаде "РИА Новости". Ако мъжът не бъде открит или пък не се предаде сам, то по всяка вероятност карнавалното шествие в Кьолн ще бъде отменено от съображения за сигурност, пише германското издание.

Водещи

Най-четени