Отново размирици в Киев, има и пострадали 18.10 | 12:11

На хиляди украинци им писна от корупцията по високите етажи

От iNews.bg

Хиляди украинци протестираха и в Украйна. Те се събраха пред парламента с искане за спешни действия срещу корупцията. Стигна се до сблъсъци с полицията, четирима души пострадаха, предаде Нова ТВ.

Търпението на украинците към корупцията по високите етажи на властта явно започва да се изчерпва. Въпреки обещанията на управляващите, този проблем остава повсеместен. Протестиращите се събраха по призива на няколко реформистки движения. Част от хората носеха палатки, които да разпънат на Майдана - площада, който беше сцена на най-голямото антиправителствено недоволство през 2013 г.

Президентът Порошенко не изпълни предизборната си програма, чието мото беше "Да живеем различно". Затова смятам, че той трябва да отговаря за всичките си думи и обещания и да се оттегли. Напрежението бързо ескалира, след като демонстрантите премахнаха част от металните бариери и взеха щитове на служителите на реда.

Сред участващите в протеста беше и движението на бившия грузински президент Михаил Саакашвили. Той се превърна в политически противник на президента Петро Порошенко, който го лиши от украинско гражданство. За да отговори на исканията, Порошенко внесе във вторник проектозакон, който предвижда отмяна на депутатския имунитет от 2020 г. Протестиращите обаче настояват той да влезе в сила още догодина.

Водещи

Най-четени