Официално: Заразата с E.coli не идва от испанските краставици 02.06 | 09:40

Излязоха и последните резултати от тестовете. ЕС търси нов източник

От iNews.bg

Последните тестове потвърдиха първоначалните заключения, че източникът на смъртоносния щам на ешерихия коли (E.coli) не са испанските краставици, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Тестовете са били извършени в лаборатории в Германия и Испания. Данните показват, че испанските зеленчуци не са заразени с опасната бактерия. Някои от краставиците са дали положителна проба за наличието на неопасен за човека щам на бактерията.

След тази информация от ЕК официално отмени нотификациите за испанските краставици, изпратени по системата за бързо известяване за наличието на опасни храни на пазара в ЕС.

От Комисията потвърждават, че продължават да проучванията от къде е дошло опасното заболяване. "Призовавам страните от ЕС и особено Германия да работят в тази насока", коментира комисарят по въпросите на здравето Джон Дали.

От седмица в Европа се разпространява опасното заболяване. По данни на ЕК десет са официалните жертви на бактерията – деветима са починалите в Германия и един в Швеция. Според медиите в Германия обаче от опасния щам на ешерихия коли са починали 17 души. Хиляди са заразените.

Водещи

Най-четени