Още 5 офшорни сметки на името на Порошенко 08.04 | 14:59

Журналисти от „Радио Свобда“ разкриха фирми, заподозрени в укриване на данъци

От iNews.bg

Журналисти от "Радио Свобода" съобщиха за наличие на още 5 офшорни сметки на името на украинския президент Петро Порошенко, съобщи РИА Новости.

В резултат от проведеното от тях журналистическо разследване се е изяснило, че принадлежащата на Порошенко група от компании "Укпроминвест" постоянно е използвала в своя бизнес офшорни сметки, в това число и за "мошенически операции".

В частност, журналистите се позовават на материали от наказателно дело, започнато през 2003 г. срещу няколко фирми на украинския лидер, заподозрени в укриване на данъци.

В делото фигурира компанията Agroprodimpex, участваща в "престъпни схеми за данъчно облекчаване" на редица украински предприятия. Тя продължава да е част от бизнеса на Порошенко.

По данни на журналистическото разследване, на бюджета на страната са нанесени щети в размер на поне 25 милиона украински гривни.

 

Министерството на вътрешните работи се е надявало Интерпол да се включи в разследването. Както съобщава радиото обаче, делото е закрито през 2004 г. по неизвестни причини.

Най-четени