Папа Франциск обяви интернет за божествен дар 24.01 | 11:28

Световната мрежа би могла да доведе до по-обединено "човешко семейство"

От Георги Георгиев

Интернет е "дар от Бога", който може да разчупи бариерите между различните групи хора и да им даде платформа да дискутират своите различия. Това пише папа Франциск в изявление по случай отбелязвания от католическата църква Световен ден на комуникациите.

В нестандарното си изявление Светият отец определя световната мрежа за пробив за човечеството, а не за технологиите. Той твърди, че силата на социалните медии се крие във възможността за политически, икономически и религиозен диалог между хората по света.

Подобен диалог би могъл да доведе до по-обединено "човешко семейство", вярва папата.

Франциск I признава, че хората могат да използват мрежата просто за да търсят съмишленици и да затвърждават собственото си мнение. Затова, противно на нагласите на по-консервативните вярващи, папата призовава католиците да водят диалог с представителите на различни религии.

Този призив идва с аргумент, че "представителите на другата вяра имат да кажат нещо ценно". Според папа Франциск това не означава вярващите да изоставят вярата си, а просто да признаят, че не само собствените им идеи са валидни, смята папата.

Водещи

Най-четени