Парадокс - бунтовници спасили българите от бунтовниците в Судан 02.02 | 10:05

Пилотът на хеликоптера разказа как се отнесли с тях от антиправителствените сили

От iNews.bg

След благополучното си напускане на лагера на бунтовниците в Южен Судан, шестимата наши сънародници са настанени на безопасно място в база на ООН.

Пред Reuters пилотът на хеликоптера Любомир Гелев разказва, че бунтовниците са се отнесли добре с тях, след като са установили тяхната самоличност и са проверили товара в хеликоптера.

"Държаха ни два дни в планините и отнасяха добре с нас. Оценяваме това. Особено слез като казаха, че са ни проверили в столицата на провинцията Румбек и техни хора са потвърдили, че ни познават. След това всичко беше наред", разказа Гелев.

Бунтовниците са подозирали, че хеликоптерът е част от правителствените сили, след като от началото на година се покачи напрежението между тях и управляващите.

Легитимният президентът на Судан и лидерът на революционния фронт обаче подписаха споразумение за поделяне на властта, с което показаха воля за спиране на конфликта.

Шестимата българи прекараха няколко дни в плен в Южен Судан. Когато хеликоптерът им падна на 26 януари, те изпълняваха полет за Световната Продоволствена програма на организацията.

Най-четени