Париж: Не признаваме изборите за руски президент в Крим 18.03 | 17:13

Следващата седмица френският външен министър ще посети Украйна

От iNews.bg

Франция не признава провеждането на избори за президент на Русия на Кримския полуостров четири години, след като Русия анексира територията от Украйна, което беше определено от запада като незаконно действие. "Предизвикателствата по границите със сила противоречат на международното право, включително ангажиментите, поети от Руската федерация", се казва в изявление на френското външно министерство, предаде БГНЕС. "Франция не признава организирането на избори за руски президент днес в Крим", се допълва в изявлението, когато руснаците гласуват по време на избори, засенчени от сериозно противоречие с Великобритания и нейните съюзници за отравянето на бивш руски двоен агент в Англия.

"Четири години след незаконното анексиране на автономната република Крим и (градът) Севастопол Франция остава твърдо привързана към пълното възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници", се казва във френското изявление. Париж заяви, че е "обезпокоен от милитаризирането на полуострова и влошаването на състоянието на човешките права, особено по отношение на кримските татари", мюсюлманско етническо малцинство, което най-вече се противопоставя на анексирането.

Изявлението добави, че френският външен министър Жан-Ив Ле Дриан ще пътува до Украйна следващата седмица. Той ще обсъди с Киев включително и ситуацията в Крим и Източна Украйна по време на разговорите си с представители на прозападното правителство на бившата съветска република.

Водещи

Най-четени