Париж продължава да е под блокада заради бунта на фермерите 30.01 | 15:30

Протестите не стихват въпреки обещаните от правителството мерки

От iNews

Фермерите започнаха безсрочна блокада на френската столица Париж, въпреки обещаните от правителството мерки. Засегнати от недоволството са над 30 департамента.

Подкрепени от двата най-големи синдиката, вчера земеделците блокираха 16 възлови магистрали, с което обсадиха от всички посоки столицата. Повече от 15 хиляди полицаи и служители на жандармерията се грижат за сигурността, а колоните бяха проследявани от хеликоптери.

Сериозни транспортни проблеми заради фермерските протести има и в Белгия. Окупирано е околовръстното на Брюксел, очаква се блокадата да продължи до края на седмицата, когато е планирана среща на върха на Европейския съюз, предава БНТ. 

Исканията на френските фермери, които започнаха общонационалния протест в понеделник, са за защита срещу евтиния внос, край на бюрократичния ад и адекватни цени на местната земеделска продукция.

Продължават фермерските протести и в други части на Европа. Демонстрации на земеделски производители има и в Италия и Германия, където трактори и земеделска техника също блокираха пътища и магистрали. Причина за протестите са почти идентични - ниски изкупни цени, намаляване на субсидиите, тежки екологични регулации.

Водещи

Най-четени