Пекин и Вашингтон в нов спор – този път за авторски права 21.01 | 16:37

Темата е част и от тежките търговски преговори, които текат напоследък

От iNews.bg

Преговорите между САЩ и Китай относно твърденията на Белия дом, че Пекин е въвлечен от десетилетия в кражба на интелектуална собственост, не са стигнали до никъде, съобщи в понеделник агенция Блумбърг, предаде БНР.

Темата е била начело в дневния ред на неотдавнашните търговски преговори между двете страни, но не е бил постигнат напредък по въпроса какво да се направи, посочва Блумбърг, цитирайки неназовани свои източници, близки до поведените дискусии.

Пред публичната общественост Китай отрича обвиненията в кражба на интелектуална собственост, но в края на миналата година предложи закон, който да забрани на компаниите да получат ново финансиране, като например емитирането на облигации, ако те бъдат хванати в кражба на технологии.

През уикенда президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори напредват, но Блумбърг посочва, че не са верни информациите от преди дни, че Белият дом обмисля да облекчи митническите тарифи спрямо вноса на китайски стоки. В началото на миналата седмица "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че се обмисля частично, или дори цялостно премахване на високите мита, които Вашингтон наложи върху вноса на стоки от Китай, като по този начин се доведе до по-съществен пробив в търговските преговори, които се очаква да продължат по-късно този месец на американска територия. Именно тази информация на "Уолстрийт джърнъл" беше в основата на силното възходящо рали на световните пазари на акции през миналата седмица.

Въпреки оптимистичните изказвания на Тръмп относно успешния ход на преговорите, според лица, близки до обсъжданията и цитирани от Блумбърг, двете страни досега са постигнали много малък напредък по въпроса за прекратяване на това, което САЩ определя от десетилетия като държавно координирана китайска кражба на американска интелектуална собственост.

Предполагаемата кражба на интелектуална собственост и свързаните с това практики на Пекин да принуждава чуждестранни компании да предоставят техни технологии, за да получат достъп до китайския пазар, е формирала голяма част от дневния ред на тридневните преговори в началото на януари. Дискусиите обаче са били по-скоро повод за представяне на съответните оплаквания, отколкото за конструктивни преговори, съобщава Блумбърг, цитирайки участниците и други неназовани лица, които са били информирани за хода на преговорите, проведени в Пекин.

Липсата на напредък в дискусиите по структурни въпроси, като този за интелектуалната собственост, е бил потвърден от търговския представител на САЩ Робърт Лайтизер по време на негова среща с американски законодатели през миналата седмица, според съветници от Конгреса, цитирани от Блумбърг.

Водещи

Най-четени