Пентагонът призна: Болницата в Кундуз бе ударена по погрешка 06.10 | 19:27

Командващият силите в Афганистан ген. Джон Кембъл се оправда, че бил извикан на помощ от местните

От iNews.bg

Пентагонът призна официално, че въздушният удар в събота срещу болница на "Лекари без граници" в град Кундуз в Афганистан е било грешка на американските военни. Това заяви командващият международните сили в Афганистан ген. Джон Кембъл пред Сенатската комисия по въпросите на отбраната.

От американската бомба загинаха 22 души – лекари и пациенти, между които и деца, а десетки бяха ранени. "Лекари без граници" определиха това като военно престъпление. Във вчерашното си изявление Кембъл каза, че американската авиация е действала по искане на афганистанците.

Днес пред Сенатската комисия той отново обясни, че американската авиация е била извикана на помощ от афганистанските сили, сражаващи се с талибаните по улиците на Кундуз. "Но нека сме наясно – решението да се бомбардира е взето от САЩ, в командната верига на американската армия. Болницата е ударена по погрешка. Никога не атакуваме защитени медицински обекти", увери той.

По повод притесненията на някои сенатори, че случилото се е в резултат на сметки на талибаните, че американците си тръгват и може да се атакува, генералът каза, че е препоръчал на Белия дом по-значително военно присъствие, отколкото плановете за малък отряд в американското посолство в Кабул.  

Водещи

Най-четени