План на ЕС предвижда помощ за страни от Африка, приемащи депортирани мигранти 08.11 | 17:41

С 2 млрд. долара ще бъдат стимулирани държавите, а също и бежанците, завърнали се у дома

От iNews.bg

План на Европейския съюз предвижда финансова помощ от близо 2 милиарда долара британски лири за африканските страни Етиопия, Судан, Уганда и Кения, ако се съгласят да приемат обратно поне част от 800-те хиляди мигранти, които ще бъдат депортирани от Европа. За подготвания план съобщава британския вестник "Сънди Телеграф", позовавайки се на собствени източници в Брюксел.

Министрите на държавите-членки на ЕС са разработили радикален план за урегулиране на сегашната миграционна криза, посочва британското издание, цитирано от БГНЕС. В Евросъюза са готови на значителни финансови и други отстъпки, само и само да върнат обратно поне част от 800-те хиляди мигранти, залели това лято континента.

Според плана на африканските държави – главно Етиопия, Судан, Уганда и Кения, ще бъдат предоставени близо 1,3 милиарда британски лири (2 милиарда долара). В скоро време за целта ще бъе създаден специален целеви фонд, средствата от който ще се изразходват за връщане на мигрантите от Европа и за осигуряване на всичко, което им е необходимо за живот в посочените страни.

За да убедят африканските правителства да приемат десетките хиляди бежанци, от Брюксел се готвят да предложат визови облекчения за квалифицираните кадри от континента. Така ЕС възнамерява да спре масовата нелегална имиграция от Африка, като я направи легална. /

По този повод вестникът цитира изявление на Найджъл Фарадж, лидерът на Партията за независимост на Великобритания (ЮКИП), която се обявява за излизане на страната от Евросъюза и затваряне на границите за мигранти.

 

"ЕС възнамерява да спре масовата нелегална имиграция от Африка, като я направи легална. Това просто е някакво безумие", коментира националистът Фараж.  

Най-четени