Плевнелиев и 16 политици от ЕС: Тръмп, не се сближавай с Путин! 11.01 | 14:37

Предупреждават го да не премахва антируските санкции и да не предава Украйна

От iNews.bg

17 европейски политици, сред които и българският президент Росен Плевнелиев, призоваваха новоизбраният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп да не се сближава с руския си колега Владимир Путин. В писмо до Тръмп те го предупреждават да не премахва антируските санкции и да не прави "голяма сделка" с Москва за Украйна, защото "това би подкопало доверието на съюзниците в Америка и би деморализирало всички, които се стремят към евроатлантическа интеграция".

Писмото е подписано от бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга, бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.

"Путин ще бъде склонен да изпитва доверието на съюзниците към Америка по линия на НАТО. Той може да използва не само военни заплахи, но и кибератаки, икономическо и енергийно влияние, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи", смятат политиците.

"Като съседи на Русия ние сме запознати с тези методи. Противодействието изисква солидарност и голяма сила", предупреждават те. И поставят под съмнение възможността от приятелски отношения с Москва.

Те напомнят на Тръмп, че "без съмнение, Путин не е съюзник на САЩ, не е и международен партньор, на който може да се има доверие". Припомнят му също как предишни американски президенти "са се опитали да се договорят с Москва в дух на приятелство и доверие, но в крайна сметка са допуснали голяма грешка, тъй като Путин е приел техните добри намерения като възможности".

Според тях "делка с Путин не би довела до мир, а напротив – би направила войната по-вероятна". "Путин възприема отстъпките като знак на слабост", категорични са европолитиците.

В заключение те настояват Тръмп да защитава общите цели и интереси, каквито са мирът, атлантическата сила и свободата.

Водещи

Най-четени